Trobada Escola Andorrana d’Andorra la Vella – Cers

Els passats dies 20 i 21 de juny l’Escola Andorrana d’Andorra la Vella va fer la sortida de fi de curs amb els alumnes de 3r i 4t. Aquesta noticia és quelcom habitual a les acaballes del curs escolar de qualsevol escola del Principat, però enguany la novetat fou que la sortida incloïa una trobada amb alumnes francesos per prendre part en una competició escolar d’escacs.

Aquesta iniciativa d’utilitzar els escacs, activitat que realitzen tots els alumnes de l’escola de primer fins a quart dins l’horari escolar, com a eina de relació amb nens francesos va sorgir dins l’escola andorrana i es van iniciar les converses al setembre per veure si es podia acabar duent a terme.

Durant alguns mesos es van anar buscant escoles pel sud de França (amb dos dies el viatge no podia ser excessivament llarg) que estiguessin interessades en fer un intercanvi. Gràcies a la col·laboració de la Federació Francesa d’Escacs i el seu departament d’escacs escolar, finalment es va donar amb l’escola ideal per la trobada, L’École Primaire Le Bouscarou a la població de Cers que tot just ara fa tres anys va iniciar una competició escolar pels alumes de les escoles de la zona.

Finalment després de que els mestres de l’escola andorrana fessin el contacte amb l’escola francesa es va aconseguir coordinar la sortida de fi de curs combinant diverses activitats. Per una banda visitar la Reserva Africana de Sigean, trobar un lloc per dormir i a l’endemà, divendres al matí, tots els nens de l’escola andorrana estaven convidats a participar en el Campionat Escolar juntament amb els alumnes de les poblacions de Cers i Valras.

Amb aquest objectiu al llarg del tercer trimestre es van treballar a l’escola les normes bàsiques de comportament en un torneig d’escacs, estreta de mans abans de començar i al acabar la partida, no molestar al rival, moure una peça un cop s’ha tocat i completar el moviment un cop s’ha deixat la peça en una casella. A més a més es va treballar el vocabulari en francès relacionat amb els escacs. L’objectiu era que els nens poguessin relacionar-se amb els alumnes francesos i la veritat és que la idea va funcionar.

En total prop de 180 nens d’edats similars van prendre part en el torneig en un espai ampli i còmode amb capacitat per tots ells. Es va utilitzar el tradicional sistema suïs que permet a tots els jugadors continuar la competició malgrat perdre alguna partida ja que no s’eliminen els jugadors. La competició és va allargar per la tarda, però en el nostre cas només hi vam estar pel matí ja que el viatge de tornada a Andorra no és precisament curt. Així van jugar cinc rondes i els tres primers de la nostra escola van rebre un trofeu i dues medalles, sortint realment molt contents de la trobada!

El cert és que sota el punt de vista dels escacs la trobada va resultar tot un èxit. Els nens andorrans, mitjançant els escacs, van poder relacionar-se amb companys de la seva edat mitjançant un vocabulari comú. Sense discussions, sense problemes i passant-s’ho d’allò més bé!

A l’hora dels comiats l’organitzador francès es va mostrar també molt entusiasmat amb la iniciativa i no descarten tornar-nos la visita el 2020. En el seu cas seria combinar esquí i escacs… Perquè no! El nostre país està molt ben preparat per combinar les dues activitats!

Galeria de fotografies a Flickr

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20190621 Torneig Escolar França

Trobada Escolar Cers (França)

20190621 Torneig Escolar França

Trobada Escolar Cers (França)

20190621 Torneig Escolar França

Trobada Escolar Cers (França)

20190621 Torneig Escolar França

Trobada Escolar Cers (França)

20190621 Torneig Escolar França

Trobada Escolar Cers (França)

20190621 Torneig Escolar França

Trobada Escolar Cers (França)