L’equip sub14 del GEVA-CEA campió del I Campionat Internacional infantil per equips Jaca-Pirineus

Aquest cap de setmana, del 31 d’agost al 2 de setembre, un equip del GEVA-CEA integrat per dos jugadors sub14, Marc Martínez i Ariadna de la Riva, juntament amb tres jugadors sub12, Serni Ribera, Jaume Alcón i Marc Sánchez, s’ha desplaçat a la província d’Osca, concretament a la població de Jaca, per prendre part en el I Campionat Infantil Internacional per equips Jaca-Pirineus.

En aquesta primera edició han pres part deu equips, integrats per 4 jugadors amb opció de dur un o dos reserves. El ritme de joc actiu, amb partides de 30 minuts amb increment de 15 segons per jugada. Al final es va modificar el sistema del torneig fent una lliga entre tots els participants.

Equips de València, País Basc i Saragossa es van donar cita en aquest esdeveniment on els nostres alumnes presentaven un equip força compacte i, com es va veure a les primeres rondes, amb clares opcions d’endur-se la victòria.

El torneig es complementava amb el I open d’escacs Jaca-Pirineos IRT sub2200, del qual parlarem més endavant, ja que també va comptar amb participació andorrana.

L’organització corria a compte de l’escola d’escacs Diego del Rey i tota la informació es podia trobar a la plana web Ajedreceando que compta amb col·laboradors molt actius encapçalats per l’àrbitre internacional Santiago Juberías, un bon conegut al Principat ja que va ser un dels àrbitres del nostre open internacional.

2018 Jaca

Jaca Infantil per equips 2018

2018 Jaca

Jaca Infantil per equips 2018

2018 Jaca

Jaca Infantil per equips 2018

2018 Jaca

Equip sub14 del GEVA-CEA

2018 Jaca

Jaca Infantil per equips 2018

2018 Jaca

Jaca Infantil per equips 2018

El torneig no va començar amb bon peu pels nostres interessos. La primera ronda ens va enfrontar contra l’equip de València- Santurtzi qui finalment va acabar en la segona posició. Amb un 2-1 a favor el nostre primer tauler, en Marc Martínez, va patir una indisposició i malgrat disposar d’una posició lleugerament favorable no va poder continuar la partida finalitzant l’encontre amb un empat.

Aquest contratemps va obligar a modificar l’alineació de les següents rondes del dissabte al matí, però els seus companys van respondre amb dos victòries consecutives i afortunadament tot va quedar en un petit ensurt ja que es va recuperar i a la tarda va poder tornar a l’equip.

Els encontres de dissabte tarda es van resoldre amb tres contundents victòries (dues d’elles per 4-0) malgrat que és just reconèixer que en algun encontre les coses no van ser gens senzilles i es va patir en el matx contra el C.A. Martintxo X.T. A que es va vèncer per 1-3.

Diumenge al matí es van disputar les tres darreres i l’equip no va fallar. Dos victòries per 4-0 i una per 3½-½ van ser definitives per acabar en la primera posició amb vuit victòries i un empat, tot just el de la primera ronda.

La segona plaça, amb 6 victòries i tres empats fou per l’equip de València- Santurtzi, mentre que el tercer lloc, amb cinc victòries, dos empats i dos derrotes pel Marcos Frechin A.

Els jugadors andorrans, a nivell individual, han realitzat tots un molt bon torneig i la competició ha resultat molt bona per veure la seva progressió així com el grau d’amistat i companyerisme que tenen entre ells. Evidentment continuen havent molts aspectes que cal treballar i millorar, però la seva evolució al llarg de l’any ha estat fantàstica i aquest resultat ha estat una proba més del seu nivell actual en constant progressió.

2018 Jaca

Josep Mª Ribera Veganzones

2018 Jaca

Roger Sánchez Sala

2018 Jaca

Àlex Alcón Llosada

Paral·lelament al torneig d’equips s’ha disputat el I open d’escacs Jaca-Pirineos IRT sub2200 un torneig de més exigència tant pel nivell com pel ritme de joc, partides d’una hora per jugador amb increment de 30 segons per jugada.

En ell, aprofitant la participació dels seus germans en el campionat infantil, s’hi van inscriure tres jugadors, Josep Maria Ribera, Àlex Alcón i Roger Sánchez.

Tantes partides amb tants pocs dies necessiten molta energia i de fet no va ser un torneig gens fàcil per ells. Malgrat tot cal destacar la gran actuació d’en Josep Maria que va acabar amb uns meritoris 5 punts ocupant el 25è lloc de la classificació i enduent-se, empatat, el premi al millor jugador sub1800 ELO.

A més a més, apart del torneig s’han realitzat activitats paral·leles. Una xerrades sobre els escacs a l’escola així com una xerrada científica juntament amb una visita a la Ciudadela de Jaca. Potser masses i tot tenint en compte l’exigència dels tornejos!

Acomiadaré aquesta crònica agraint a l’organitzador, el mestre FIDE Diego del Rey, la seva invitació per la participació en el torneig i també al personal de la Residència Albergue Jaca on em estat allotjats i on ens han tractat de manera molt amable i cordial fent que el temps d’estància a Jaca se’ns hagi passat volant i amb ganes de tornar l’any vinent, en bona part obligats, ja que caldrà mantenir el títol de campions!

Galeria de fotografies a Flickr
Resultats i classificacions a chess-results
I Open Jaca-Pirineos IRT sub220. Enllaç a info64

Crònica de Oscar de la Riva Aguado

Crònica de Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2018 Jaca

Part de la delegació amb l'alcalde de Jaca

2018 Jaca

Lliurament de premis