42 Chess Olympiad - Baku 2016

Derrota contra el segon cap de sèrie, Estats Units


T
2 ESTATS UNITS
ELO
4 – 0
88
ANDORRA
ELO
2.1
GM Nakamura, Hikaru
2789
1 – 0 MI Aloma Vidal, Robert
2482
2.2
GM
So, Wesley
2782
1 – 0
GM De La Riva Aguado, Oscar
2503
2.3
GM Shankland, Samuel L
2679
1 – 0
Fernandez Lopez, Joan
2142
2.4
GM Robson, Ray
2674
1 – 0
FM
Garcia Paolicchi, Raul
2153

El dimecres varem viatjar a Bakú via Estambul. El viatge va durar tot el dia però va ser sense problemes. L’Hotel on estem allotjats, el Qafqaz Baku Sport Hotel, és un 4 estrelles que ens està semblant molt be a tots els membres de la expedició, tant àpats com habitacions. Així mateix els voluntaris olímpics son simpàtics i miren d’ajudar; la majoria son molt joves.

La organització s’està mostrant eficaç, potser un pel rígida però és normal donada la gran quantitat de gent, entre jugadors, capitans, àrbitres i altres que ha d’organitzar.

160901 baku inauguracio

La selecció Andorrana a Bakú!

Ahir va començar oficialment la olimpíada amb la inauguració. Va estar composada principalment de representacions al•legòriques de temes escaquístics en forma de balls molt ben coreografiats. Es varen presentar els 180 països on cadascun era representat per un tamboriler amb la bandera impresa en un tambor lluminós, mentre es mostrava la bandera en una gran projecció a l’escenari. També es van fer els parlaments de les autoritats tant les pròpies de la competició i les nacionals, entre elles la del president d’Azerbaidjan i la del president de la Federació Internacional.

20160901 Inauguracio

Inauguració, just el moment en que apareix la bandera d'Andorra!

Posteriorment en la reunió de capitans es van aclarir alguns punts interessants del reglament, i aquest matí ja hem conegut l’emparellament de la ronda d’avui. Ens ha tocat amb Estats units, el segon equip per rànquing. Tenen un equip molt jove però terriblement fort, amb varies estrelles mundials, i aspiren a guanyar l’olimpíada amb el permís de Rússia i Xina.

El primer en acabar ha estat en Joan. Amb negres ha plantejat una defensa Siciliana estil Maroczy. En sortir de l’obertura ha fet un error tàctic que costava un peó. Tot i així no ha calculat la millor defensa i ha perdut una peça, havent d’abandonar.

20160902 Ronda 01 USA vs Andorra

Estats Units vs Andorra

El segon ha estat en Robert, també jugant amb negres. En Nakamura ha obert de dama, i el plantejament defensiu del nostre jugador ha estat no massa habitual, si be ha quedat en una posició força raonable, plenament defensable tot i sacrificar un peó. Més endavant ha hagut d’escollir entre varies possibilitats de final de peces majors, on s’ha equivocat donant massa opcions d’activitat al seu rival, qui no les ha desaprofitat i posant molt be les seves peces ha acabat imposant-se.

20160902 Ronda 01 USA vs Andorra

Estats Units vs Andorra

En Raül ha estat el tercer en finalitzar. Ha quedat en una posició raonable en sortir de l’obertura, però un canvi de peons centrals el deixava amb una debilitat que el seu rival ha pogut explotar fins quedar amb peó de més. El final de torres resultat no sembla que oferís opcions de salvar la partida, i el negre amb joc precís no ha donat cap opció.

20160902 Ronda 01 USA vs Andorra

Estats Units vs Andorra

Finalment en Òscar ha estat qui ha pogut mantenir més opcions de puntuar durant més estona. Ha plantejat una escocesa on el negre ha aconseguit certa preponderància, sobretot gracies a un sacrifici de qualitat per un peó que deixava sense massa activitat al nostre jugador. Tot i així l’Òscar s’ha defensat be i ha aconseguit simplificar la posició arribant a un final de torre i peons on tenia totes les opcions de taules. Malauradament en els destrets de temps no ha calculat correctament un final de peons on després del canvi de torres quedava perdut, havent d’abandonar en no massa jugades.

20160902 Ronda 01 USA vs Andorra

Estats Units vs Andorra

Per acabar-ho de rematar, després d’una partida llarga i la derrota, ha estat escollit per sorteig per passar el control “anti-cheating”. S’han endut el nostre jugador a una sala tancada on han escanejat i comprovat que no portava cap dispositiu electrònic amagat. Cada dia, aleatòriament, alguns jugadors hauran de passar aquest control i tot just el nostre equip ja ha debutat en el mateix!

Demà ens tocarà un equip molt més assequible. Esperem poder aconseguir els nostres primers punts.

2016_09_02 baku ronda 01

Davant la sala de joc, tot just abans de començar...