Participació andorrana a Benasque

Entre les dates de 2 i 11 de Juliol la Federació d’Escacs d’Andorra va decidir enviar els millors jugadors d’escacs base del Principat al prestigiós torneig de Benasque, el torneig d’escacs amb més participants que es celebren a Espanya després del torneig de Sants.

El poble de Benasque és un lloc ubicat al Pirineu aragonès, Osca, d’uns 2.000 habitants, quines primeres referencies daten del S. XI, i quina activitat econòmica gira, principalment, al turisme de muntanya.

Aquest any el torneig ha presentat una nòmina de 413 jugadors, 50 amb un ranking per sobre dels 2.400 punts d’ELO i 6 per sobre dels 2.600. El guanyador ha estat el jugador d’origen hindú Adhiban B, que va culminar el torneig en solitari amb 8 punts i mig, després de la derrota en la darrera ronda del número 1 del torneig, en Màxim Rodhtein front el guanyador.

L’organització del torneig ha estat en general correcta, encara que es podia haver millorat amb una sèrie de detalls en benefici dels jugadors que haguessin millorat les condicions de joc. Per exemple, la queixa més recorrent que el cronista ha estat l’estat de neteja dels lavabos.
Tenint en compte els més de 400 jugadors, els lavabos estaven bruts i condicions pèssimes, raó per la que van haver-hi jugadors que es van queixar tenint en compte que els jugadors tenen prohibit abandonar la sala.

A més de les queixes per l’estat dels lavabos, també hi va haver-hi protestes per les condicions de joc dels jugadors, ja que el sol entrava pel pavelló i tocava a la cara. No és normal veure jugadors amb crema de sol a la cara i ulleres de sol per anar jugar a escacs. D’altra banda, al pavelló hi havia nius d’ocells, i el soroll dels ocells envoltava tota la sala.

La delegació andorrana estava composada per cinc nens i dos monitors; d’una banda els Valentí Riba, Pepe Ribera, Alex Alcón, Jaume Alcon i Serni Ribera. així com els monitors Raül GARCIA i Josep RIBERA.

El pare dels nens Alcón va decidir participar també amb torneig, l’Alfred ALCON, sumant entre tots plegats, una delegació amb voluntat de donar experiència al joc i com a inversió de futur als nostres joves jugadors.

A nivell esportiu, els objectius que inicialment es van posar s’han complert, consistent en essència en la implicació dels jugadors amb un entrenament per ells desconegut i el compromís a nivell de concentració amb les partides del dia a dia.

A nivell de resultats, cal destacar a en Valentí, que ha mostrat un joc sòlid i un performance de 200 punts superiors al seu ELO que li ha comportat 69 punts al seu favor. Per a la resta de jugadors és important nomenar la il·lusió del nens i l’aplicació amb la que aquests han enfrontat les partides.

Els jugadors s’han comportat amb responsabilitat; cada dia han preparat les partides a les 10 del matí, han jugat amb tota la energia exigible durant tot el temps, i després de la ronda miraven les partides jugades amb els monitors, complint amb l’exigibilitat que els monitors han demanat.

En conclusió, el torneig ha estat una experiència per els nens i esperem hagi servit per donar coneixements i maduresa al joc dels nostres jugadors.

Signat; Josep RIBERA.

2015 Benasque open

Vista de la sala de joc

2015 Benasque

Delegació andorrana

2015 Benasque open

Delegació andorrana