Xina campiona de les Olimpíades de Tromsø. Andorra guanya a Puerto Rico i assoleix el 50% dels punts.


T
99 PUERTO RICO (PUR)
ELO
1½ – 2½
97
ANDORRA (AND)
ELO
56.1
MF Machin, Mark
2341
½ – ½ GM De la Riva, Oscar
2523
56.2
MF Almedina, Edgardo
2277
0 – 1
MF Simonet, Marc
2222
56.3
MI Montalvo, Alejandro
2296
0 – 1
CM
Jose, Daniel
2122
56.4
Santana, Orlando 2157 1 – 0
Ribera, Josep
2117

Per primera vegada en la historia dels escacs, un equip xinés guanya aquest prestigiós torneig.

En les últimes dècades els escacs han tingut un gran impuls a la Xina, de fet l’actual campiona del mon es una jove jugadora Xinesa. Avui s’ha vist compensat el treball de d’aquest anys amb el títol més important de totes les competicions escaquistes.

Andorra s’acomiada del torneig amb una important victòria sobre Puerto Rico i aconsegueix un dels objectius primers que era el 50% dels punts. El lloc final en la classificació ha estat el 93è segons el sistema de desempat (erem els 98 de sortida), amb la mateixa puntuació que el 79è. Tres equips dels petits estats d’Europa ens trobem amb aquesta puntuació i així juntament amb nosaltres trobem les Illes Feroe i Xipre.

Oscar de la Riva (AND)

El matx d’avui ha estat molt emocionant amb partides molt disputades i avantatges que pesaven d’un bàndol a l’altre.

L’Oscar ha jugat una obertura irregular, on la posició tancada requereix als jugadors realitzar maniobres estratègiques a llarg termini. La partida ha estat igualada durant molt de temps, fins que l’Oscar s’ha decidit per un sacrifici posicional de qualitat a canvi d’un peó, obtenint molta activitat per les seves peces i d’aquesta manera complicar la partida, dificultant el joc de les blanques. El joc de les negres s’ha vist recompensat i l’Oscar ha obtingut el desequilibri de la posició a favor seu. Però una imprecisió, ha permès a les blanques tornar la qualitat i arribar a una posició igualada que ha deixat la lluita en taules.

Marc Simonet (AND)

Al segon tauler en Marc Simonet s’ha enfrontat a la defensa India del Rei, desprès de l’obertura han començat els típics atacs, les blanques al flanc de dama i les negres al flanc de rei. En una posició complicada, el jugador de peces negres ha comés una sèrie d’imprecisions, que en Marc ha aprofitat per obtenir un final amb peça d’avantatge que ha imposat sense problemes.

Daniel Jose amb les peces negres ha tingut també una partida posicional, el seu adversari a triat una obertura que s’allunya dels camins teòrics i ràpidament els jugadors han de resoldre els problemes de la posició sense l’ajut previ de la teoria. Al començament en Daniel ha portat la iniciativa, però amb enrocs oposats ha sigut el seu adversari que ha obtingut una posició guanyadora. No obstant la posició era tan complexa, que el jugador de Puerto Rico ha anat perdent l’avantatge, fins arribar ha una situació crucial on la elecció d’una o un altra jugada decidia el resultat de la partida. Les blanques han escollit la jugada dolenta i en Dani s’ha emportat el punt per la selecció Andorrana.

Daniel Jose (AND)

En Josep Ribera, que acaba d’obtenir el títol de CM (Candidat a Mestre) en aquest torneig, també ha jugat contra la defensa India del Rei, de fet, en un moment la seva partida se semblava molt a la que estava jugant en Marc al segon tauler.

Josep ha sortit be de l’obertura, però en el mig jo no ha trobat el millor pla i ha debilitat el seu enroc. Aquesta circumstància a permès a les negres obtenir una forta iniciativa en el flanc de rei que ha resultat decisiva.

Josep Ribera (AND)

Xina vs Polònia abans de començar...

L'equip femení de Rússia abans del darrer matx amb Bulgària...

Els colors de l'olimpíada d'escacs!

Puerto Rico vs Andorra