xxviiiopen

Dan Zoler (ISR) 19è del rànquing inicial obté la victòria en solitari.

Sorpresa a la darrera ronda de l’Obert Internacional, Dan Zoler d’Israel, 19è del rànquing inicial i amb «només» 2474 d’ELO FIDE obté la victòria en solitari, amb 7½ punts, d’aquesta 28ena edició.

Dan Zoler (ISR)

Dan Zoler (ISR)

Els enfrontaments a les dues primeres taules, Bruzón vs Balogh i Narciso vs Hamdouchi, han acabat en taules sense gaire lluita, degut a que tots aquests jugadors han decidit jugar de manera conservadora per assegurar-se així les primeres places. Aquests resultats deixaven el mestre internacional israelià Dan Zoler, com a únic jugador amb possibilitats matemàtiques d’endur-se el torneig en solitari si aconseguia la victòria.
Aquest resultat, però, no era fàcil ja que davant tenia al gran mestre francès Romain Edouard que també lluitava pel punt per empatar així al capdavant de la classificació. La partida ha esta una complexa variant de la defensa Indobenoni, on aparentment les negres tenien un fort contrajoc en el flanc de rei, però les blanques han sabut controlar les amenaces i han fet valdre la força del seu peó passat a la columna «d» per definir la partida i el campionat.

Lazaro Bruzón (CUB)

Lazaro Bruzón (CUB)

La victòria final de Dan Zoler ha estat totalment merescuda i de fet cal destacar que ha sabut recuperar-se de la derrota a la tercera ronda per acabar amb tres victòries a les tres jornades finals. Probablement mai un jugador amb un ELO 2474 (relativament baix si el comparem amb els caps de sèrie del torneig) s’ha endut alguna de les edicions anteriors del torneig. L’organització no pot més que felicitar al nou campió pel seu magnific torneig.

Csaba Balogh (HUN)

Csaba Balogh (HUN)

Un cop realitzat el sorteig de l’ordre dels sistemes de desempat amb els membres del Comitè de Competició s’ha pogut extreure la classificació definitiva. L’ordre dels desempats han estat: 1. Performance; 2.Bucholz; 3.Bucholz M.; 4. Progressiu. Aquest ordre ha estat determinant per decidir les posicions dels jugadors empatats amb 7 punts, ja que fins a 7 han compartit la segona plaça amb la mateixa puntuació.

Finalment la segona plaça ha estat pel número u del rànquing, el gran mestre cubà Lázaro Bruzón, mentre que la tercera ha recaigut pel francès Hicham Hamdouchi i la quarta per l’hongarès Csaba Balogh. El cinquè lloc ha estat amb tot mereixement pel gran mestre peruà Jorge Cori que ha acabat d’una manera impressionant el torneig al vèncer en la darrera ronda el gran mestre canadenc Kevin Spraggett en una llarga partida on ha sabut imposar, amb molta maduresa, l’avantatge posicional del que disposava.

Marc Narciso (ESP)

Marc Narciso (ESP)

La sisena plaça ha estat pel gran mestre serbi Dragan Paunovic (guanyador de la darrera partida davant Yaacov Zilberman), i la setena i vuitena pels grans mestres espanyols Marc Narciso i Julen Arizmendi, que han estat els jugadors amb pitjor desempat. El grup de perseguidors amb 6,5 punts ha estat integrat per 8 jugadors, i entre ells trobem alguns jugadors que han acabat fent un bon torneig, per sobre de les seves expectatives, com ha estat el cas del rus Vasilij Gagarin, l’italià Roberto Mogranzini i el francès Christophe Philippe que han acabat superant en la darrera ronda jugadors teòricament superiors.

Pel que fa a l’apartat de normes, aquest any tant sols un jugador n’ha aconseguit, el Mestre FIDE francès Adrien Demuth que ha obtingut una de mestre internacional. Diversos jugadors tenien opcions abans de la darrera ronda, però finalment no ha assolit el seu objectiu esportiu. És curiós que el campió del torneig no hagi obtingut una de gran mestre, però degut a les seves ensopegades en la tercera i cinquena ronda sembla que s’ha quedat just per sota pel que el seu resultat fos vàlid.

Hicham Hamdouchi (FRA)

Hicham Hamdouchi (FRA)

En l’apartat andorrà el jugador millor classificat ha estat en Oscar de la Riva amb 5½, després de les taules d’avui davant la gran mestre francesa Adina-Maria Hamdouchi. Amb 5 punts trobem quatre jugadors més. Per una banda Raül García i Vicens Santamaria després de perdre la seva darrera partida enfront Adrien Demuth i Eduardo Serrano. Per altra banda Joan Fernández i Esteve Mateu que han vençut avui els jugadors Bernard Leloutre i Damir Marinc.

Entre els més petits avui cal mencionar en Marc Obregón que amb les taules d’avui finalitza el torneig amb 3½ i els sub10 Arnau Jansat i Valentí Riba que han acabat amb victòria aquesta darrera ronda.

Autoritats

Autoritats

En el lliurament de premis s’ha comptat amb la presència del Secretari d’Estat d’Esports, Sr. Manel Blasi, i del Director de l’oficina del BSA de La Massana, Sr. Joan Pla, que conjuntament amb el President de la FEVA, Sr. Francesc Rechi, han donat els guardons als 16 primers classificats així com els premis especials per trams d’ELO, jugadors locals i per edats.

Dan Zoler (ISR)

Dan Zoler (ISR)

Lliurament de premis

Lliurament de premis

Adrien Demuth (FRA)

Adrien Demuth (FRA)