El gran mestre Platon Galperin (SWE) campió del Gran Prix!

Aquest diumenge 23 de juliol a les 10:00 hores, sota la organització del Centre d’Escacs d’Andorra la Vella i amb el patrocini del Comú d’Andorra la Vella i la col·laboració de la Federació d’Escacs Valls d’Andorra s’ha disputat una nova edició del Gran Prix d’Escacs de partides ràpides.

El cert és que la data d’avui, amb un munt d’activitats esportives al país, juntament amb les eleccions a l’estat veí, feien que la participació fos tota una incògnita, però finalment prop de 70 jugadors s’han donat cita al Centre de Congressos d’Andorra la Vella per prendre part en aquest emocionant torneig d’escacs llampec, el més important i de més nivell de tots els que s’organitzen a casa nostra.

Dels 66 jugadors inscrits la inscripció més elevada ha estat per part dels jugadors espanyols, amb 23 participants, seguit dels jugadors andorrans, 21. Fins jugadors de 14 països diferents, destacant la presència de jugadors de Noruega, Ucraïna, Suècia, Maurici, Cuba, per citar alguns dels més exòtics. Pel que fa al nivell, hi destacava la presència de 6 grans mestres, 3 mestres internacionals, 7 mestres FIDE i 4 candidats a mestre.

2023 Gran Prix Andorra

2023 Gran Prix Andorra

El torneig ha estat molt disputat, amb molta igualtat en els primers taulers. Després de la cinquena ronda l’únic jugador capaç d’encadenar cinc victòries consecutives ha estat el gran mestre cubà Omar Almeida, número u del rànquing inicial, colocant-se per tant al capdavant de la classificació en solitari. La sisena ronda podríem dir que ha estat decisiva per la classificació final del torneig ja que Almeida, amb les peces blanques, ha perdut amb qui finalment seria el campió, el gran mestre Platon Galperin (SWE).

Amb aquest resultat la setena ronda arrencava amb un líder, Platon Galperin amb 5½ i un grup de quatre perseguidors amb 5, on destacava la presència del gran mestre del Principat Lance Henderson que just s’ha enfrontat al jugador suec a la taula u, partida que ha finalitzat en taules, estrenyent encara més el capdavant de la classificació.

Així encara faltaven dues partides i per tant diversos jugadors es trobaven amb opcions d’ocupar el podi, malgrat que Almeida, Rasmussen i Galperin manaven amb 6 punts, seguits dels andorrans Lance Henderson i Oscar de la Riva amb 5½ punts. Galperin amb les peces negres s’imposava a Rasmussen (DEN) mentre que Almeida i Oscar de la Riva signaven taules entre ells. Lance Henderson superava amb claredat el mestre internacional català Gerard Ayats i arribava a la darrera ronda amb opcions d’assolir la victòria final.

A la novena ronda el gran mestre suec no fallava i una victòria més, enfront el mestre FIDE francès Benjamin Defromont li donaven la victòria al totalitzar 8 punts de les nou partides disputades. Malauradament en Lance Henderson perdia la seva partida enfront Omar Almeida deixant així al gran mestre cubà amb 7½ la segona plaça del torneig. La tercera, amb 7 punts, pel seu compatriota, el gran mestre Elier Miranda que s’imposava al danès Allan Stig Rasmussen. A continuació, bona actuació dels grans mestres andorrans, Lance Henderson i Oscar de la Riva que amb 6½ han ocupat el quart i el cinquè lloc del torneig.

Pel que fa als premis de trams, aquests han estat per Finn Trenz (GER, tram ELO fins 1849), Amadeus Hestvik Evenshaug (NOR, tram ELO 1850-1999), Teodor Dan (ESP, tram ELO 2000-2149) i Xavier Martínez Pla (ESP, tram ELO 2150-2299). Pel que fa als premis locals, el 3r ha estat per l’Ariadna de la Riva (5 punts), el segon Marc González (5½ punts) i el primer en Daniel Gómez 6 punts). Per acabar, Raül Garcia (AND) s’ha endut el premi veterà i la Júlia Muratet (AND) el premi femení.

El lliurament de premis ha comptat amb la presència del President de la FEVA, Sr. Francesc Rechi i el president del CEA, Joan Moscoso. Agrair una vegada més el suport del Comú d’Andorra la Vella i esperem que aquest torneig continuï gaudint de moltes edicions.

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2023 Gran Prix Andorra

Sala de joc

2023 Gran Prix Andorra

Júlia Muratet vs Ariadna de la Riva

2023 Gran Prix Andorra

Sala de joc

2023 Gran Prix Andorra

Platon Galperin vs Lance Henderson

2023 Gran Prix Andorra

Serni Ribera vs Lance Henderson

2023 Gran Prix Andorra

Omar Almeida vs Allan Stig Rasmussen

2023 Gran Prix Andorra

Sala de joc

2023 Gran Prix Andorra

Campió, Platon Galperin (SWE)

2023 Gran Prix Andorra

Vídeo Centre de Congressos