Derrota per la mínima en la visita al Vendrell

Ahir el GEVA-CEA va patir una derrota molt ajustada per 5½-4½ en la seva visita a la Lira Vendrellenca. Un cop presentades les alineacions d’ambdós equips es preveia un matx molt igualat i de fet així va ser decidint-se en les dues darreres partides on l’equip andorrà va tenir opcions d’aconseguir l’empat.

La primera sorpresa de l’encontre va saltar en el primer tauler on l’equip del Vendrell alineava, per primera vegada aquesta temporada, el gran mestre cubà Omar Almeida. Tanmateix, sorpresa en el tercer tauler amb el mestre internacional serbi Nikola Radovanovic que també feia el seu debut.

El matx va començar amb, com ja s’esperava, molta igualtat. Passades unes dues hores de joc es signaven tres taules. L’Oscar de la Riva en el segon tauler enfront el gran mestre Miguel Muñoz, en el quart tauler en Sergi Pham davant Víctor Plasència i en el setè tauler Raül Garcia Yuliesky Rodríguez. En els tres casos les posicions resultants després de l’obertura eren força igualades i aquest fou el motiu que va dur als jugadors a acceptar les taules proposades en les seves respectives partides.

La igualtat seguia en el marcador després d’un nou empat, en aquest cas en el sisè tauler on Rafael González, també en una posició equilibrada, signava les taules amb el mestre FIDE Antoni Ayas.

El primer resultat negatiu pels nostres interessos fou la derrota en el vuitè tauler on Marc González havia d’abandonar després de no trobar la millor manera de neutralitzar les amenaces del rival, el mestre català Jordi Pros. El cert és que unes jugades abans el jugador del GEVA-CEA havia refusat les taules confiant en un fort pla posicional que el deixaria amb avantatge, però potser va infravalorar les possibilitats tàctiques del jugador de la Lira Vendrellenca.

Amb un 3-2 en contra calia neutralitzar l’avantatge rival i semblava que això succeiria en algunes de les partides que faltaven. En canvi, noves taules, en aquest cas en Serni Ribera en el tercer tauler en una partida molt disputada enfront el Mestre Internacional Nikola Radovanovic. Amb les peces negres el jove jugador andorrà va arribar a refusar les taules, però les simplificacions posteriors van dur la partida a un final totalment igualat on no hi havia res més. Bon resultat pel Serni si tenim en compte el nivell del jugador Serbi.

Les taules deixaven un marcador de 3½-2½ i poc després en Marc Martínez, que avui defensava el desè tauler, havia d’abandonar la partida deixant el matx 4½-2½. El cert és que en Marc va passar per alt en el mig joc un fort cop tàctic del seu rival que el va deixar amb desavantatge material i ja no va tenir opcions de remuntar.

La primera, i única, victòria de l’equip andorrà fou en el cinquè tauler. En Daniel Gómez aprofitava en els destrets de temps una errada de càlcul del seu rival en una posició força complexe, enduent-se ràpidament el punt.

Amb 4½-3½ dues partides en joc. En el primer tauler en Lance Henderson feia estona que jugava un final de torres amb peó d’avantatge, però no semblava que es pogués guanyar. Així que per empatar l’encontre calia la victòria de l’Esteve Mateu en el novè tauler. Malauradament l’Esteve va desaprofitar una posició avantatjosa al no trobar el millor pla per incrementar l’avantatge. En els destres de temps d’ambdós jugadors el seu rival va saber mantenir la posició i finalment les taules es van donar per repetició de jugades ja que el jugador del Principat no disposava d’alternatives.

Després del 5-4 en Lance continuava jugant el final per veure si podia forçar l’errada del seu rival, però aquesta, com era de preveure, no es va produir signant-se l’empat. Una llàstima perquè el cert és que el nostre jugador va tenir molt bones opcions d’endur-se la victòria ja que va disposar d’avantatge decisiu.

Amb aquesta derrota, malgrat que es manté la tercera posició amb 3 punts el cert és que hi ha tres equips a tant sols mig punt, el Foment Martinenc, l’Ateneu Colón i la Lira Vendrellenca. El proper dissabte toca un desplaçament molt complicat contra el Valls, equip líder de grup empatat a punts amb el Barberà.

  LIRA VENDRELLENCA   5½ – 4½   ANDORRA
1 Almeida, Omar 2582 GM ½-½ 2500 GM Henderson, Lance
2 Muñoz, Miguel 2438 GM ½-½ 2519 GM De la Riva, Oscar
3 Radovanovic, Nikola 2412 MI ½-½ 2308 CM Ribera, Serni
4 Plasencia, Victor 2315 MC ½-½ 2278 MC Pham, Sergi
5 Àvila, Xavier 2301 MF 0 – 1 2294 MF Gómez, Daniel
6 Ayas, Antoni 2296 MF ½-½ 2309 MF González, Rafael
7 Rodríguez, Yuliesky 2251 ½-½ 2259 MF Garcia, Raül
8 Pros, Jordi 2215 MC 1 – 0 2256 MC González, Marc
9 Saumoy, Salvador 2204 ½-½ 2202 Mateu, Esteve
10 Navarro, Manel 2133 MC 1 – 0 2220 Martínez, Marc
Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

20230218 Lira Vendrellenca vs GEVA-CEA

Omar Almeida vs Lance Henderson

20230218 Lira Vendrellenca vs GEVA-CEA

Yuliesky Rodriguez vs Raul Garcia

20230218 Lira Vendrellenca vs GEVA-CEA

Sergi Pham vs Victor Plasencia

20230218 Lira Vendrellenca vs GEVA-CEA

Xavier Àvila vs Daniel Gómez