L’open més fort d’Europa aquest 2022 va comptar amb participació andorrana

Del 30 de novembre al 8 de desembre del 2022 s’ha celebrat la tercera edició del Open d’Escacs “El Llobregat”, ubicat a Can Massallera de la vila de San Boi, Barcelona.

El torneig ha presentat una nòmina de jugadors impressionant, amb vint jugadors amb més de 2.600 punts ELO FIDE i més de 100 titulats. Un festival amb dos tornejos en el que grup A tant sols podien participar jugadors amb un rànquing superior a 2.100 i en el grup B la resta, no obstant limitat a 100 jugadors.

Hem de destacar que el torneig es va tancar a nous jugadors gairebé dos mesos abans de l’inici del mateix, limitant la participació de 190 jugadors assolint a una mitja de ELO del torneig a gairebé 2.400 ELO. Aquest fet ha comportat que el torneig hagi estat el campionat obert d’escacs més fort que s’ha celebrat en tota la història a Espanya i el torneig open més fort d’Europa l’any 2022.

Com a atractiu afegit, hem de dir que a darrera hora es va inscriure i jugar el polèmic jugador Hans Moke NIEMANN, fet que cridés l’atenció de la resta de jugadors. A resultes d’aquesta participació, els àrbitres del torneig van donar especial rellevància als controls dels mòbils i dispositius a sala, impedint la seva entrada.

També podem destacar la impecable organització d’aquest impressionat torneig dirigit pel M.I Marcelo PANELO el qual va ser molt amable i prestant atenció a qualsevol jugador que necessités de la seva presència.

Des d’Andorra han tingut la sort de poder participar en el grup A el Serni i el Josep Maria RIBERA VEGANZONES, i al grup B en Esteve MATEU, el qual no el van deixar participar en el grup A al no arribar al mínim de 2.100 ELO, una llàstima doncs és un jugador conegut al Principat pel seu nivell de joc malgrat el seu rànquing baix. Juntament amb l’Esteve també hi va participar en el mateix grup l’Àlex ALCÓN LLOSADA:.

El Serni es presentava al torneig amb un entrenament a consciència i amb voluntat de jugar les seves partides al més alt nivell. No obstant i malgrat hagi mostrat un bon nivell de joc, no ha tingut una traducció en els resultats.

D’una banda, va poder guanyar a la jugadora MF Priyanka Nutakki d’un rànquing de 2.320 FIDE, però per altra banda va deixar-se punts amb rivals de rànquing inferior.

En Josep Maria ha jugat el torneig després de proclamar-se campió del provincial de Lleida i també es presentava al torneig amb expectatives de jugar bé. Si bé és cert que va començar el torneig amb bons resultats, assolint dos taules amb dos titulats (Garcia Ramos Daniel i Ioannidis Evgenios), després no ha pogut fer cap altre bon resultat. No obstant ha fet un torneig d’acord amb el seu rànquing i pràcticament no el varia.

L’Esteve no va poder mostrar el seu nivell real de joc al torneig B. Sortia com a segon jugador més fort del torneig però va perdre la primera i la darrera ronda del OPEN. De ben segur que el rànquing perdut el tornarà a guanyar ben aviat.

Per la seva part l’Àlex va finalitzar amb 4 punts de les 9 partides disputades, però en el seu cas i degut a que té un ELO inferior a la seva força real va poder millorar el seu en 23 punts. Llàstima però les dues darreres rondes ja que va perdre les dues i en cas contrari hauria realitzat un molt bon torneig.

En fi, el torneig del Llobregat és un torneig exigent que val la pena jugar-ho com a experiència i per posar-se a prova com a jugador.

També cal destacar la presència com àrbitre auxiliar de l’Alexandra Muratet. Va completar la seva darrera norma d’àrbitre FIDE i per tant de cara al 2023 la jugadora i àrbitre del Principat estrenarà títol i podrà continuar així la seva trajectòria cap a àrbitre internacional.