L’aragonesa Maria Eizaguerri Campiona d’Espanya sub18

La jugadora aragonesa Maria Eizaguerri s’ha proclamant aquest matí Campiona d’Espanya sub18 en una darrera ronda molt emocionant on els dos primers taulers que eren els que decidien el podi no han finalitzat fins el darrer moment.

De fet cal dir que han estat tres els jugadors empatats en el primer lloc amb la mateixa puntuació, 7½ punts, el català Guerau Masagué, segon, i el navarrès Juan Labiano, tercer, i per tant ha estat el sistema de desempat qui ha decidit l’ordre de les tres primeres places.

Dels tres Juan Labiano ha estat el primer en acabar i per tant ha hagut d’esperar una llarga estona per veure què passava en les partides dels seus rivals directes. En Guerau Masagué depenia d’ell mateix ja que si guanyava hagués quedat en el primer lloc. De fet ha desaprofitat un avantatge decisiu per arribar a un final amb qualitat d’avantatge però on no es podia imposar perquè el seu rival, amb un peó com a compensació, podia obtenir una fortalesa defensiva.

Les taules han acabat beneficiant Maria Eizaguirre que en una llarga i complicada partida ha acabat obtenint la victòria en un fàcil final de torres enfront l’andalús Ricardo Rodríguez. Amb el punt i el millor desempat Maria es proclamava així Campiona d’Espanya. De fet és el primer cas en què una dona a Espanya guanya aquesta categoria en categoria absoluta.

Felicitem docs a la Maria Eizaguirre pel seu triomf en un torneig molt complicat on ha sabut mantenir-se a la part alta en tot moment recuperant-se dels entrebancs soferts al llarg del torneig. Esperem també tornar-la a veure aviat pel nostre país, ja que ha pres part en diverses ocasions en l’Obert Internacional d’Andorra torneig que, si tot va bé, podrem recuperar l’any vinent.

Per part andorrana el Josep Mª Ribera s’ha hagut d’acomiadar del torneig amb derrota al perdre avui enfront el mestre FIDE andalús Pablo Diaz, número 6 del rànquing, en una partida on no ha estat gens encertat en el càlcul ja que disposava d’un clar avantatge on hauria pogut pressionar de valent al seu rival amb jugades tranquil·les sense forçar la posició.

Amb dues derrotes en les dues darreres rondes el jugador andorrà surt amb un gust agredolç del torneig i malgrat tot puja prop de 30 punts ELO al obtenir 5½ punts i classificant-se en el lloc 31è. En línies generals el torneig ha estat molt satisfactori. Ha jugat moltes partides a la part alta perdent només dues partides, una d’elles amb el tercer classificat, així que cal quedar-se amb els aspectes positius i seguir treballant per millorar encara més.

L’Àlex Alcón ha fet taules en la darrera partida amb el també andalús Patricio Hidalgo en una partida on ha desaprofitat un clar avantatge. Amb aquest resultat l’Àlex només ha fet 4 punts, realment molt per sota del seu nivell real. Malauradament l’esquinç que es va fer tres dies abans del  torneig li ha acabat passant factura i no li ha permès jugar en les millors condicions possibles. Una llàstima perquè tenia bones expectatives en el campionat d’Espanya i no ha pogut demostrar els seus coneixements.

Un cop acabat el torneig tradicional aquest dissabte tarda i demà diumenge al matí es juga el Campionat d’Espanya ràpid sub18 amb un ritme de joc de 10 minuts + 5 segons per jugada. Òbviament com els nostres jugadors no han tingut prou escacs aquesta setmana també el juguen, així que els podeu seguir en directe per chess24!

A continuació els enllaços oficials per seguir el torneig.

Federación Española de Ajedrez
Resultats i classificacions a info64
Retransmissió en directe chess24
Galeria de fotografies FEDA a Facebook
Galeria de fotografies a Flickr

Alex Alcon Llosada

Àlex Alcón Llosada

Josep Maria Ribera Veganzones

Josep Mª Ribera Veganzones

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA