Àlex Alcón Llosada nou campió juvenil d’Andorra

Aquest dimarts 25 i dimecres 26 de febrer s’ha celebrat una nova edició del Campionat Juvenil d’Andorra al local del GEVA. 13 participants s’enfrontaven en un sistema suís a 6 rondes de 20 minuts més 10 segons per jugada cada partida.

Com a favorit sortia, per ELO i per haver guanyat les dos darreres edicions, en Josep Mª Ribera Veganzones. Però tot apuntava a que aquesta edició el títol estaria molt disputat. Tant es així que fins que no ha finalitzat la última partida de la darrera ronda, no s’ha conegut el nom del guanyador.

A la darrera ronda el Serni Ribera arribava líder en solitari amb 4,5 punt de 5 rondes, havent guanyat als dos germans Alcón. Seguit de molt a prop es trobaven l’Àlex Alcón i el Josep Mª Ribera amb 4 punts, qualsevol dels 3 podia guanyar encara el torneig.

En els emparellaments s’enfrontaven a la primera taula els germans Ribera Veganzones. Amb blanques el Serni ha obert amb 1.e4 com és normal en ell, i el seu germà gran ha plantejat la variant Pelikan de la Defensa Siciliana. Tots dos són experts en aquesta variant i estava per veure qui dels dos germans »sorprenia» abans sortint-se de la teoria. Finalment ha sigut el Pepe el que ha jugat una variant poc coneguda per evitar línies molt teòriques que sap que podien acabar en taules i ell estava obligat a guanyar si volia superar al seu germà petit i revalidar el títol.

Ha estat una partida molt interessant en la que el Serni estava una mica millor, però després de canviar-se totes les peces i quedar un final de dames i peons, el Serni ha deixat entrar a la dama del seu germà massa a prop del seu rei que, juntament amb dos perillosos peons passats, no ha pogut defensar i ha hagut d’abandonar, deixant líder provisional al Josep Mª Ribera.

A la segona taula s’enfrontaven el Marc Martínez i l’altre aspirant a guanyar el torneig, l’Àlex Alcón. La partida ha començat força bé pel Marc que sortia molt millor de l’obertura i fins i tot guanyava una qualitat. Amb material de menys i poc temps en el rellotge, tot apuntava a que el Pepe tornaria a ser el campió per tercer any consecutiu. Però l’Àlex no es rendiria fàcilment i lluitaria fins al final, fet que l’ha permès remuntar una mica, ha complicat molt la posició i ha recuperat el material, però tot i així, el Marc continuava amb un final molt favorable.

El Marc no ha estat molt precís en el final de torres i s’ha deixat alguns peons, ara l’Àlex te 1 peó d’avantatge però tot i així el final són »teòricament» taules… L’Àlex ha pressionat el final i amb poc temps en el rellotge el Marc no ha trobat la millor manera de defensar-se i ha hagut d’abandonar.

L’Àlex s’ha proclamat campió amb 5 punts de 6 i per només mig punt de diferència en el desempat amb el Pepe. L’Àlex ha guanyat a jugadors molt forts com el sots-campió, Marc Martínez o el seu germà Jaume entre d’altres, perdent només una partida contra el Serni, un nen que tot i ser uns anys més petit (és sub14), ha demostrat que té un nivell molt alt i també vol i pot guanyar aquest campionat.

Ara bé, si la part alta estava igualada, la resta de participants també ho estaven. Tot i no poder aspirar al títol a l’última ronda entre el quart classificat provisional després de la ronda 5 i l’onzè, només hi havia un punt de diferència així que la darrera ronda era important per a tots.

Al tercer taulell, el jove jugador Andria Ercoli (sub10) guanyava al Jaume Alcón, quedant així l’Andria quart a la classificació final amb 4 punts perdent només amb els dos primers classificats, fet que demostra el fort potencial d’aquest jove jugador.

Al quart taulell, l’Ariadna de la Riva, s’imposava al jove jugador Roger Sánchez, acabant així en una molt bona cinquena posició.

A la cinquena taula es trobaven la Jana de la Riva i el Jaime Chaderat. El Jaime Chaderat s’ha endut la victòria acabant el torneig en vuitena posició; molt bon torneig del Jaime!

Al sisè taulell jugaven el nen més jove del torneig, Leonard Montané qué amb només 6 anys ja es troba jugant amb els millors joves del Principat, i un altre jove jugador, el Biel Opoku. El Biel ha guanyat amb les peces negres al Leo.

Com a espectador del torneig, he vist moltes partides interessants i he gaudit molt, però el que més m’ha agradat és, que tot i la pressió que suposa jugar un torneig així, l’esportivitat, el respecte, el bon ambient i fins i tot rialles i bromes no han faltat. He vist que els joves jugadors no només estan progressant en els escacs!

Enhorabona a tots i felicitats al nou Campió Juvenil.

Cristofer Luke Brezmes

Cristofer Luke Brezmes

Candidate Master | Professor FEVA

2020 Juvenil Andorra

Campionat Juvenil d'Andorra 2020

2020 Juvenil Andorra

Campionat Juvenil d'Andorra 2020

2020 Juvenil Andorra

Campionat Juvenil d'Andorra 2020

2020 Juvenil Andorra

Campionat Juvenil d'Andorra 2020

2020 Juvenil Andorra

Campionat Juvenil d'Andorra 2020

2020 Juvenil Andorra

Campionat Juvenil d'Andorra 2020

2020 Juvenil Andorra

Juvenil Andorra

2020 Juvenil Andorra

Juvenil Andorra

2020 Juvenil Andorra

Juvenil Andorra