L’equip sub14 del GEVA-CEA sotscampió d’aquesta segona edició

Després de guanyar el torneig sub14 per equips celebrat a Jaca en la primera edició de l’esdeveniment organitzat el 2018, enguany el GEVA-CEA va acceptar de nou l’invitació per participar-hi però amb l’afegit de la pressió extra ja que calia lluitar per la primera plaça i, si era possible, revalidar el títol.

Per tant, equest darrer cap de setmana, del 30 d’agost al 1 de setembre, un equip del GEVA-CEA integrat per dos jugadors sub14, Marc Sánchez i Ariadna de la Riva, juntament amb un jugadors sub12, Serni Ribera, i dos jugadors sub10 Andria Ercoli i Jana de la Riva, es va desplaçar novament fins a Jaca per prendre part en el II Campionat Infantil Internacional per equips Jaca-Pirineus.

Aquesta segona edició ha doblat gairebé els participants respecte a la primera, participant-hi finalment 17 equips integrats per 4 jugadors i alguns d’ells, com fou el nostre cas, amb un jugador reserva. El torneig, per tant, augmentava notablement de nivell respecte al 2018 i ja es va veure en la primera ronda que seria més complicat lluitar per les primeres places.

El torneig va canviar el seu format i en lloc d’una lliga es va disputar per sistema suïs a vuit rondes amb un ritme actiu de 20 minuts més increment de 3 segons per jugada, mentre que la puntuació era per encontre guanyat, deixant els punts totals com sistema de desempat.

2019 Jaca-Pirineos

Jaca Infantil per equips 2019

2019 Jaca-Pirineos

Jaca Infantil per equips 2019

2019 Jaca

Josep Mª Ribera

2019 Jaca-Pirineos

Jaca Infantil per equips 2019

2019 Jaca-Pirineos

Jaca Infantil per equips 2019

2019 Jaca-Pirineos

Marc Martínez

Enguany no es va poder revalidar el triomf i de fet el clar dominador d’aquesta edició fou l’equip basc del Club de Ajedrez Martintxo Xake Taldea que va aconseguir 16 punts, gràcies a la victòria en els vuit encontres disputats i que es va proclamar campió de manera matemàtica abans de disputar-se la darrera jornada.

Des d’aquí volem felicitar-los per la feina feta i esperem seguir-nos trobant amb ells en futures edicions. De fet la seva delegació fou molt nombrosa amb la participació de 4 equips i diversos jugadors en el torneig open.

A continuació, obtenint el sots-campionat, es va classificar l’equip del GEVA-CEA amb 12 punts, fruit de cinc victòries dos empats i una derrota enfront el primer classificat. En general l’actuació dels nostres jugadors fou bona ja que amb Martintxo A es va perdre per la mínima (2½-1½) en la quarta ronda en un matx que es podria haver, al menys, empatat.

Els empats foren contra l’equip A i C del Marcos Frechin, una escola de Saragossa on es treballa molt bé i que va arribar a aconseguir el Campionat d’Espanya escolar per equips. De fet fou la delegació més nombrosa i tenia equips integrats per alumnes molt joves que venien per aprendre, millorar i relacionar-se amb altres jugadors.

Tots els percentatges dels jugadors andorrans foren molt bons, però com ja es sap per guanyar cal jugar bé i tenir sort i enguany no es van combinar els dos factors en els encontres clau. En qualsevol cas es va lluitar sempre per les primeres places i l’equip continua demostrant que és potent i té un relleu generacional de cara al futur.

Amb la mateixa puntuació, 12 punts, però pitjor desempat, la tercera plaça del podi fou per l’equip de Marcos Frechin A amb qui es va mantenir el frec a frec la darrera ronda en la lluita pel segon lloc.

2019 Jaca

Josep Mª Ribera Veganzones

2019 Jaca

Marc Martínez, premi 3r Tram ELO

2019 Jaca

Marc Martínez Gámiz

Com ja es va fer el 2018 i de manera paral·lela al torneig d’equips es va disputar el II Open Jaca-Pirineos IRT sub2200 un torneig internacional per jugadors amb un ELO inferior als 2200 i molt més exigent tant pel nivell com pel ritme de joc, partides d’una hora per jugador amb increment de 30 segons per jugada. En total set rondes dividides en tres dies, començant el divendres a la tarda.

Enguany hi van prendre part dos jugadors, el sub16 Josep Maria Ribera i el sub14 Marc Martínez, ambdós amb l’objectiu de millorar el seu nivell i, si fos possible, augmentar el seu rànquing internacional, el que va aconseguir amb escreix!

En Pepe que sortia en el 18è lloc del rànquing va finalitzar el 13è amb 5 punts amb un augment de 35 punts d’ELO FIDE. Torneig molt seriós del nostre jugador que va començar amb uns impressionants 4 de 4, perdent la cinquena i sisena rondes davant jugadors més forts com fou el cas de la Campiona d’Espanya Femenina sub16 Maria Eizaguerri, coneguda al Principat degut a les diverses participacions que ha tingut en en nostre Obert Internacional.

En Marc Martínez que sortia en el lloc 57 del rànquing va acabar en el 28è lloc amb un espectacular augment de 83 punts d’ELO i enduent-se un dels premis com a millor jugador de la seva franja ELO. Torneig molt seriós d’en Marc que llevat la primera ronda va jugar sempre enfront jugadors amb més ELO on va puntuar amb eficàcia.

Apart del torneig es van realitzar algunes activitats paral·leles com una visita per Jaca i a la «Ciudadela de Jaca» que se’n van aprofitar bàsicament els acompanyants ja que els jugadors tenien l’agenda molt saturada!

Acomiadaré aquesta crònica agraint de nou a l’organitzador, el mestre FIDE Diego del Rey, la seva invitació per la participació en el torneig i també al personal de la Residència Albergue Jaca on em estat allotjats i on ens han tractat de manera molt amable i cordial com ja van fer en la primera edició.

Galeria de fotografies a Flickr
Resultats i classificacions del campionat per equips a chess-results
II Open Jaca-Pirineos IRT sub220. Enllaç a info64

Crònica de Oscar de la Riva Aguado

Crònica de Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

2019 Jaca

Lliurament de premis, segons classificats

2019 Jaca

Equip sub14