Bons resultats dels nostres jugadors a les finals catalanes

I.- Abans de començar a escriure el present document, el cronista consulta al diccionari de Google dues paraules claus per entendre l’actuació dels nostres jugadors al Campionat de Catalunya per edats; Aquestes dues paraules són les següents; “expectativa” i “possibilitat”.

La primera paraula, expectativa, surt definida com esperança d’aconseguir una cosa i la segona paraula, possibilitat, està especificada com circumstància o ocasió de que una cosa existeixi, passi o pugui realitzar-se.

La diferència és notable, doncs en el primer concepte el significat comporta que no sabem si, efectivament, allò que es desitja es pot assolir o aconseguir, sinó que és una esperança, una il·lusió, una utopia o quimera que es pensa amb un cert fonament més o menys real, mentre que la possibilitat és quelcom que s’apropa més a la realitat, com que allò que realment pot passar estigui a punt de realitzar-se però que al final no passa o no ha passat.

Aleshores podem afirmar que possibilitat és refereix a allò que ha estat a punt de passar, allò més real i nítid que l’expectativa, l’antesala del primer concepte, la possibilitat.

Amb aquesta introducció, qui subscriu aquest article pot afirmar que els nostres jugadors estan definitivament de forma general, entre els 15 primers en totes les categories per edats, una expectativa feta possibilitat que s’ha materialitzat, de moment, en quan a la categoria masculina amb la classificació al llocs davanters de l’Andria ERCOLI i el Marc MARTÍNEZ, al 5è i 8è lloc de la classificació al sub10 i sub14 i en quan a la categoria femenina, amb un meritori subcampionat i un tercer lloc per la Jana i Ariadna DE LA RIVA, del sub10 i sub14.

No em tingut sort en la resta de categories haurem d’esperar pot ser algun altre any en veure jugadors al capdavant, possibilitat que no expectativa, doncs com es desenvoluparà, som afortunats de tenir els xiquets que tenim.

No podem deixar de valorar els altres resultats; gairebé tots han quedat per sobre dels 20 primers llocs de la classificació i caldria destacar la notable actuació dels nens que han lluitat en tot el torneig en els primers taulells però que la derrota en la darrera ronda els ha impedit sumar actuacions que anirien a una classificació entre els cinc primers de la llista i també la resta de jugadors, que sempre han estat lluitant per estar al davant però que els hi ha faltat alguna una victòria més.

Tant sols cal recordar les expectatives i les possibilitats dels anys anteriors i podrem arribar a la conclusió a la il·lusió i goig d’aquest any del fet que provoca al veure a tots els nens als primers taulells dels tornejos de totes les categories.

Qui sigui coneixedor de la persona que subscriu aquestes línies i dels seus benaventurats articles de les actuacions dels nens en anys anteriors, se’n adonarà que l’esperança i la il·lusió més o menys justificada que desprenien els documents anteriors ara ja no ho són, sinó que són la constatació de la realitat anunciada anys enrere, una realitat de la que tant sols cal gaudir i sentir-se orgullós.

Comencem a explicar el lloc del torneig per a seguir examinant les categories.

II.- Respecte al lloc de joc, els tornejos s’han celebrat a l’habitual Hotel PALAS PINEDA, un Hotel de 4 estrelles dividit en dos edificis amb una piscina que uneix els dos immobles que pot albergar, de moment, les 1.200 persones que arrosseguen els 500 nens que juguen en totes les categories.

Podríem destacar aquest any la millora de les condicions de la sala de joc i del bufet en comparació amb els anys anteriors, en el que semblava que tanta gent no pogués absorbir el complexe Hoteler. Efectivament, puc destacar que hi ha hagut menys cues per entrar a la sala del bufet i un augment de qualitat del menjar respecte l’any anterior. Pel que respecta a la sala de joc, han controlat més la entrada dels pares a la sala de joc, impedint el seu accés.

Els monitors del Principat han estat aquest any en Robert ALOMÀ i l’Òscar DE LA RIVA, els quals s’han encarregat de preparar els jugadors per les rondes, mostrant un interès incondicional en les partides dels nens i mostrant total disponibilitat a l’hora d’ensenyar variants i noves idees per jugar en contra dels rivals.

Potser ha semblat un clixé habitual parlar bé dels monitors per part d’algú que els coneix personalment, però voldria posar l’accent en aquest punt en haver estat un aspecte important en l’actuació dels nostres jugadors.

En el campionat de Catalunya tots els clubs mostren les seves millors armes i intenten traslladar els millor actius per a preparar els jugadors; són dates i moments exigents i tots els jugadors del torneig, -voldria insistir especialment en aquest punt- han preparat les seves partides i han plantejat els seus jocs cada ronda per dificultat els plans i els jocs dels rivals. Els Grans Mestres dels altres clubs, com podrien ser Lluís Comas, Jaume Cuartas i el mexicà González tant sols són un exemple de la competitivitat dels seus alumnes.

Si estem d’acord que els escacs no són un joc d’atzar i que per poder jugar mínimament bé són necessaris un cúmul de punts concrets i circumstàncies, hem d’arribar a la conclusió necessàriament que els monitors tenen part de culpa del protagonisme i de l’èxit dels nens. Sense la seva tasca, probablement, no haguéssim tingut ni resultats, ni possibilitats, i les expectatives inicials s’haguessin esvaït amb meres il·lusions.

Comencem a analitzar l’actuació dels jugadors.

20190415 Finals Catalunya Edats R04

Analitzant les partides!

20190414 Finals Catalunya Edats R02

Analitzant les partides!

III.- Categoria sub10

En la categoria més petita en la que participava el Principat, podem destacar l’actuació del Andria ERCOLI i la Jana DE LA RIVA, el primer amb un meritori cinquè lloc empatat al quart amb 7 punts i la segona amb un flamant segon lloc de la categoria femenina amb 5 punts.

La veritat, és que el cronista podria resumir l’actuació dels dos nens amb l’afirmació de que el resultat és normal si tenim en compte el nivell dels dos jugadors, i el sotasignat estaria segur que el lector sabria del que estic parlant.

L’Andria té un futur d’èxit de resultats si continua jugant als escacs, té un talent innat per la tàctica i combina a la més mínima oportunitat. En aquest torneig tenia molta avantatge davant el primer jugador del rànquing i ningú s’hagués estranyat que hagués guanyat la categoria. Cal posar l’accent que és el primer any sub10 i que encara li manca un altre any en la categoria. Un jugador a seguir sense cap dubte.

La Jana juga als escacs des de que té memòria, i la veritat és que comença a fer-ho bastant bé en atenció a la seva edat. Els 5 punts a la categoria sub10 mixte demostren que ningú li ha regalat res i que ha demostrat que té les suficients habilitats per aspirar a allò que vulgui.

IV.- Categoria sub12

En aquesta categoria el GEVA-CEA tenia a tres representants, però les màximes expectatives estaven precisament posades en un d’ells, el Serni RIBERA, que amb el número tres del rànquing sortia com un dels possibles candidats al podi. Evidentment això és degut al seu alt ELO, però no cal oblidar que en aquestes edats l’ELO és molt relatiu degut a que tots els jugadors es troben clarament en trajectòria ascendent, i per tant, a l’hora de la veritat, la diferència entre ells és molt petita.

En Serni va començar molt bé el torneig, amb tres de tres realitzant bones partides. Malauradament no va tenir sort en la quarta ronda. Va refusar taules al seu rival en una posició on no estava millor, però on va valorar malament les seves possibilitats. Aquesta valoració errònia va ser determinant en les seves decisions posteriors i va acabar perdent la partida.

Es va saber recuperar del cop per arribar a la darrera ronda amb 6 punts de vuit partides amb opcions d’entrar, en cas de victòria, en la lluita per les primeres places. Malauradament va desaprofitar una posició clarament avantatjosa i va acabar perdent un final de torres. Tot i així penso que la valoració general ha de ser molt positiva. Va lluitar en tot moment per les primeres places i va saber suportar la pressió que això suposa. Ben segur que si continua treballant com fins ara en Serni ens donarà moltes alegries en un futur, fruit de la seva constància i perseverança.

En Roger SÁNCHEZ i l’Aleix GUÀRDIA foren els companys del Serni en aquesta categoria. En Roger va realitzar un torneig molt sòlid en el seu debut a sub12. De fet tant sols va perdre dos partides, en va guanyar dos i va fer taules les altres cinc. Tenint en compte que passava de sub10 a sub12 el seu resultat ha estat molt bo i així es reflecteix en la millora del seu ELO. Si en Roger continua polint els seus defectes i amplia els seus coneixements teòrics ben segur que l’any vinent millorarà el seu resultat.

Per l’Aleix GUÀRDIA aquesta era la primera participació en unes finals catalanes per edats. No va començar bé el campionat encadenant diverses derrotes consecutives. Aquest fet va minar la seva moral i el van fer jugar per sota de les seves possibilitats, segurament condicionat per la pressió del debut combinada amb que la primera victòria no acabava d’arribar. Finalment va aconseguir dos punts i per tant es va poder treure el neguit de sobre. Molts dels nostres joves jugadors han viscut situacions similars en edicions anteriors i la lectura sempre ha de ser la mateixa, agafar el torneig com una experiència per millorar. Ara cal treballar els errors comesos perquè aquests no tornin a succeir sempre amb l’objectiu d’aprendre i ampliar els coneixements.

V.- Categoria sub14

Aquesta fou la categoria amb més representants andorrans, Marc MARTÍNEZ, Jaume ALCÓN, Marc SÁNCHEZ i Ariadna DE LA RIVA, i el cert és que tots ells van realitzar un bon torneig. El Marc MARTÍNEZ va acabar amb 6,5 punts en el 8è lloc. En Jaume amb 5,5 mentre que el Marc SÁNCHEZ i l’Ariadna en van fer 5. Per tant, tots ells per sobre del 50% i amb el detall que el Marc va quedar vuitè amb la mateixa puntuació que el cinquè i que l’Ariadna fou la tercera jugadora femenina del torneig.

Si busquem les valoracions individuals excel·lent torneig del Marc MARTÍNEZ que millora considerablement el seu ELO i que s’ha convertit en un jugador molt perillós i ben preparat. De fet a la ronda set es trobava amb 6 punts jugant a la segona taula del torneig en una partida on no va tenir sort (un dels aspectes que calen per acabar sent campió!). En una posició amb avantatge decisiu, si hagués trobat la maniobra correcte, es va deixar una peça que el va obligar a abandonar. Una llàstima, perquè hauria encarat les dues darreres rondes al capdavant de la classificació. En qualsevol cas un gran torneig premi a la bona temporada que està realitzant.

Per la seva banda tant en Jaume, en Marc S. i l’Ariadna van realitzar un torneig més que correcte, però poder van deixar passar oportunitats de fer-ho encara millor. La seva preparació és bona i també les seves ganes de lluita, però caldrà millorar el seu càlcul i els seus coneixements teòrics de cara al futur ja que amb més treball ben segur que els resultats milloraran!

VI.- Categoria sub16

A la categoria sub16 ja ens trobem amb jugadors molt experimentats i consolidats i per tant és una categoria molt complicada per poder obtenir bons resultats. Els nostres representants Josep Mª RIBERA i Àlex ALCÓN, però, ho han sabut fer molt bé acabant ambdós amb 5,5 punts en els llocs 13è i 17è respectivament, i lluitant sempre a la part alta del torneig.

Tots dos són jugadors amb molta experiència i amb estils molt diferents. Particularment penso que amb el seu nivell encara podien haver obtingut algun punt més, desaprofitant algunes bones posicions, però també és just dir que en altres van tenir sort. És un torneig molt exigent, amb el nivell molt alt i partides dobles i llargues, per tant es molt difícil rendir sempre al cent per cent.

Acabo aquesta crònica donant molta importància al canvi de «xip» de tots els nostres jugadors en les finals catalanes. Potser fa uns anys, no gaires, es participava amb l’objectiu de fer el millor torneig possible, però sense gaires expectatives de lluitar a la part alta, i menys pel podi. Ara, tots ells han millorat els seus coneixements i han canviat la mentalitat, convertint-se en jugadors respectats i perillosos. Cal continuar treballant per assolir puntuacions i posicions més altes, però estic totalment convençut de que tornen de les finals catalanes motivats per aconseguir-ho.

Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results

20190414 Finals Catalunya Edats

Andria ERCOLI

20190414 Finals Catalunya Edats

Aleix GUÀRDIA

20190417 Finals Catalunya Edats R08

Ariadna DE LA RIVA

20190414 Finals Catalunya Edats

Jana DE LA RIVA

20190414 Finals Catalunya Edats R03

Marc MARTÍNEZ

20190414 Finals Catalunya Edats R03

Josep Mª RIBERA

20190415 Finals Catalunya Edats R04

Serni RIBERA

20190414 Finals Catalunya Edats R03

Jaume ALCÓN

20190414 Finals Catalunya Edats R03

Àlex ALCÓN

20190414 Finals Catalunya Edats

Roger SÁNCHEZ

20190414 Finals Catalunya Edats R03

Marc SÁNCHEZ

20190416 Descans i Futbol

Delegació GEVA-CEA

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA