Éxit de participació en el I Torneig Interescolar

El passat dijous 19 de maig es va celebrar a l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma la primera edició del Torneig Interescolar d’Escacs dirigit pels alumnes d’ESO. El torneig ha estat un èxit de participació ja que hi van prendre part 109 alumnes. Entre les escoles del país, apart de l’EASESC, també han pres part l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino, el Lycée Comte de Foix, el Col·legi Janer, Àgora Andorra International School i el British College of Andorra juntament amb dos centres estrangers convidats, el Joan Brudieu de La Seu d’Urgell i l’Institut Castell Templers de Lleida.

Aquesta iniciativa, duta a terme per l’escola de Santa Coloma ha tingut una molt bona acollida i ben segur que ha arribat per quedar-se. De fet gairebé tots els centres de primària del país reben classes d’escacs en horari lectiu i precisament gràcies a aquest torneig es pot donar continuïtat a una activitat que té molts adeptes en la franja del 12 al 16 anys i que pot actuar com una bona activitat integradora.

Pel que fa a la part tècnica, que és precisament del que en el meu cas em vaig encarregar, el torneig es va desenvolupar per sistema suís a vuit rondes amb un ritme de joc de 4 minuts amb increment de dos segons per jugada per tota la partida.

Entre els representants de les escoles participants n’hi havia diversos amb experiència en tornejos, però en destacava un en particular, en Serni Ribera, alumne del Janer, que recordem fou campió de Catalunya sub14 dos anys consecutius i Campió Absolut d’Andorra el 2021, apart d’integrant de l’equip nacional que va prendre part en el Campionat dels Petits Estats d’Europa a Malta 2021. Amb aquest currículum era clar que seria el rival a intentar a batre, però el cert és que cap dels seus rivals ho va aconseguir. Amb 8 victòries es va endur el torneig amb molta claredat.

La lluita per la segona i la tercera plaça, per tant, eren l’objectiu de la majoria dels participants i de fet diversos jugadors van arribar amb opcions a la darrera ronda. Finalment dos jugadors amb 7 punts, Nicolás Pérez (Col·legi Janer) i Jaime Chaderat (Lycée) van ocupar respectivament la segona i la tercera plaça de la classificació. A continuació un ampli grup de jugadors amb 6 punts ja que fins 11 van assolir aquesta puntuació.

Pel que fa a la classificació per equips, on es sumaven els punts del 5 millors representants de cada escola, hi va haver molta igualtat i de fet es va haver de decidir pel desempat. L’amfitriona, l’escola andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma i el Lycée Comte de Foix van empatar amb 30 punts i per tant es va valorar la puntuació del sisè jugador on es va imposar l’escola andorrana que va tenir fins a 6 dels seus alumnes amb 6 punts. El tercer lloc, amb 29½ fou pel Col·legi Janer.

En torneig es va desenvolupar amb un molt bon clima de competició i sense cap tipus de problema i esperem que pugui tenir continuitat i tanmateix s’amplii el nombre de centres educatius participants. De moment, els que hi han anat hi volen tornar!

Galeria de fotografies a Flickr

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA

IMG-20220519-WA0001

2022 Interescola EASESC

IMG-20220519-WA0007

Campió, Serni Ribera

IMG-20220519-WA0003

Sots-campió, Nicolás Pérez

IMG-20220519-WA0008

Tercer, Jaime Chaderat