El gran mestre hindú Gukesh campió de la primera edició!

Del 20 al 24 d’abril s’ha celebrat la primera edició del «Open Chess Menorca», un torneig amb una nòmina de forts jugadors de 25 nacionalitats diferents. El torneig té vocació de situar-se com uns dels campionats d’escacs de referència del panorama Espanyol. Efectivament, han estat 9 jugadors de més de 2.600 ELO, liderats pel gran mestre hindú Arjun Erigaisi de 2.675 ELO, i seguit per Santos Latasa, Sarin, Sargsyan així com jugadors d’un rànquing similar, els coneguts Santos Ruiz i Pepe Cuenca.

Menorca és coneguda com un paradís de la natura, és a dir, com un dels pocs llocs on pots trobar espais verges, amb una afluència de turisme sostenible on pots gaudir dels espais de la illa sense els problemes de massificació. Ciutadella, Fornells, Mahó són les credencials de “s’illa”, amb productes típics del lloc, cases blanques, barris antics i sobretot, ensaïmades i sobrassades.

La delegació andorrana estava integrada per cinc jugadors, que han participat en dos grups. En el grup A, han pres part l’Oscar de la Riva i el Serni Ribera mentre que en el grup B ho han fet en Joan Guerra i les germanes Ariadna i Jana de la Riva. Hem de ressaltar que en Joan apareixia en el rànquing del seu grup com a número 1.

L’organització ha estat impecable. Bon menjar, condicions de la sala optimes, i l’Hotel en el que s’ha celebrat el torneig, el «Hotel Princesa Playa» amb una categoria de 4 estrelles. A banda del torneig, hem de destacar les retransmissions en directe que cada dia es van realitzar per chess24 a càrrec del gran mestre espanyol Miguel ILLESCAS així com l’assistència del periodista-escaquista Leontxo GARCIA qui també va realitzar una conferència sobre el mític Bobby Fischer el divendres 22 d’abril al matí.

I Menorca Chess Open

Torneig nocturn de Blitz

I Menorca Chess Open

vista de la sala de joc

La valoració de la delegació andorrana ha estat la següent:

L’Oscar de la Riva ha fet 4½ i ha mostrat una solidesa en el joc suficient per perdre només una partida, concretament amb el gran mestre armeni Haik M. Martirosyan, número 7 del rànquing amb qui es va enfrontar amb les peces negres a la tercera ronda. No ha mostrat el seu millor nivell, però ha fet una actuació en atenció al seu rànquing que permet dir que l’actuació ha estat més que correcta tenint en compte el nivell del torneig.

El Serni Ribera ha fet 4 punts i una actuació en atenció al seu rànquing. Ha fet un torneig correcte, perdent contra els rivals de rànquing superior i guanyant amb els rivals de rànquing inferior. Seria injust dir que s’esperava una actuació millor. Aquest esport és molt difícil i cal valorar la trajectòria. Aquest torneig ha estat un bon test com a entrenament per la propera Olimpíada que es preveu que es jugui a Chennai, India.

El Joan Guerra sortia com a número 1 de rànquing del Grup B i ha mostrat el seu nivell durant tot el torneig salvat la darrera ronda. Ha mostrat solidesa i seguretat en el seu joc.

A la ronda 5 es va situar 4½ punts, guanyant la sisena partida, col·locant-se amb uns imponents 5’5 de 6. Aquest resultat ha fet que tots penséssim que no deixaria escapar el torneig, tant sols necessitava unes taules per poder-lo guanyar. Malgrat aquesta expectativa, a la darrera ronda el Joan no va veure un mat en dos i seguidament es va deixar una peca i va perdre a partida.

No obstant, no podem dir que no hagi fet un bon torneig, doncs tot i així, ha quedat tercer de la classificació general del torneig B.

L’Ariadna de la Riva ha acabat amb 4 punts i ha fet un torneig correcte mantenint el seu rànquing. Llàstima la derrota de la darrera ronda, que ha comportat baixar en la classificació final i acabar en el quart lloc de la classificació femenina, però és oportú mencionar que va estar durant tot el torneig jugant a la part alta de la classificació.

La Jana de la Riva ha fet 2½ punts i ha jugat en atenció al seu rànquing inicial i que ha millorat lleugerament. La Jana té 12 anys, és jove i té un futur prometedor si continua mostrant actitud davant les partides.

En fi, un torneig recomanable i agradable de jugar que, sense lloc a dubte, qui subscriu aquestes línies, recomana.

web Oficial Open Chess Menorca 2022
Galeria de fotografies a Flickr
Enllaç a chess-results Open Grup A
Enllaç a chess-results Open Grup B

Josep Ribera Baztan

Josep Ribera Baztan

Candidate Master | President GEVA

I Menorca Chess Open

Ariadna de la Riva

I Menorca Chess Open

Torneig blitz, Serni vs Sargsyan!

I Menorca Chess Open

Serni Ribera vs Oleg Romanishin

I Menorca Chess Open

Preparades per jugar el blitz!

I Menorca Chess Open

Jana de la Riva

I Menorca Chess Open

Torneig Blitz