Bona actuació dels representants andorrans

Del 24 al 29 de març es va celebrar novament el Campionat de Catalunya per Edats, el torneig més important per als jugadors de la Federació Andorrana d’Escacs quina plantilla presentava unes credencials en quan al nivell dels jugadors superiors als anys anteriors.

Efectivament, en aquest sentit, cal reconèixer la cura, l’esforç i la dedicació que la F.E.V.A a través del seu director esportiu, l’Oscar de la Riva juntament amb els altres dos professors, en Raul Garcia i el Robert Alomà han posat en la nova generació de jugadors que afloren als escacs del Principat, liderats pels alumnes més grans, l’Àlex Alcón i el Pepe Ribera.

En aquest sentit, hem de posar l’accent el mèrit dels professors de fer pujar un grup amb il·lusió, transmetent passió i un adequat sistema de recompensa a la trajectòria.

Destacar la presència d’un parell de dies del Robert Alomà al torneig quan ell no estava convidat. No obstant aquest fet no ha estat impediment per a col·laborar amb els xavals com si fos un professor més, i el cronista destaca la total disposició i treball en les preparacions dels altres dos professors als alumnes, conducta no sempre tant evident quan són 13 jugadors als quals cal controlar i preparar.

L’Hotel ha estat l’Hotel Palas, ubicat a la Pineda, un clàssic d’aquests esdeveniments, havent millorat notablement el bufet d’àpats en comparació d’altres anys.

El cronista, per posar una critica, no li van agradar les cues a l’hora d’entrar al menjador, cues que es van allargar en alguns dies en més d’una hora.

Des del punt de vista esportiu, el sotasignant ha començat la present crònica informant que la F.E.V.A presentava unes credencials de jugadors superiors a d’altres anys, i és important destacar aquest punt, doncs ha estat a partir de la tecnificació dels jugadors farà prop de 2 anys que les banderes andorranes es visualitzen als taulells més del davant que no pas als darrers taulells, tal com passava habitualment anys enrere.

De la mateixa forma que el nivell dels jugadors dels anys que han de venir seran encara més forts, gràcies a les hores de la tecnificació i, en general, al projecte esportiu de la F.E.V.A.

La fórmula encara que senzilla, és difícil i és la següent; Hores de classe + hores de treball + actitud = augment de nivell. I està clar, amb l’augment venen els resultats.

No voldria deixar d’escriure respecte la sempre important i inestimable presència dels pares. Tant sols dir, per no estendre’m gaire en aquest punt, que tal com va afirmar Randy Pausch, (23 d’octubre del 1960 – 25 de juliol de 2008) “si vols aconseguir els teus somnis i ser feliç, et recomano, per començar, en tenir uns bons pares.”

Sense més preàmbul, passem a analitzar els resultats de cada categoria començant pels més grans;

Categoria sub16.
Tal com s’ha dit, L’Álex Alcón i el Pepe Ribera lideren aquesta nova generació de jugadors i es presentaven al torneig, com a jugadors de primer any de la categoria.

Tan un com l’altre es van presentar amb un nivell d’obertures adequat al treball que han fet, malgrat que a criteri del sotasignant, sigui insuficient en atenció a la categoria. Hem de tenir en compte que són els grans del grup i que han tecnificat i jugat menys en comparació amb la resta de jugadors de la categoria.

No obstant, cal destacar que els dos tenen un ELO català similar de 1.900 i que van arribar a la darrera ronda amb 5 i 4½ punts respectivament, havent perdut la darrera ronda.

Derrota in extremis que podia haver estat una victòria, derrota que tant sols és una anècdota a la seva progressió doncs tots dos tenen moltes possibilitats de pujar nivell molt ràpid.

Categoria sub14.
En aquesta categoria la F.E.V.A presentava al Marc Martínez i a l’Ariadna de la Riva.

En Marc es presentava com a número 23 de rànquing del torneig, raó per la que ja ens podia fer sospitar que els 6 punts obtinguts no han estat casualitat.

Al Marc se li donen bé aquest tipus de tornejos. Ha mostrat un joc sòlid i segur, i la veritat, és que no va donar la sensació en cap moment del torneig que es posés nerviós en cap de les partides que va disputar.

L’Ariadna ha fet 3 punts i mig havent perdut les dues darreres rondes, senyal que podia haver fet més però que sigui pels emparellaments sigui per la dinàmica de les partides o sigui per la manca de fortuna, no ha pogut ser més.

Tant sols hem de recordar els bons resultats del campionat per equips que ha fet l’Ariadna per veure que podrà assolir millors resultats en edicions posteriors.

Categoria sub12.
En Jaume Alcón, Serni Ribera, i Marc Sánchez, es van presentar al torneig amb aspiracions d’assolir llocs al davant de la classificació. Tant el Jaume com el Serni es presentaven amb el número de 19 i 20 de rànquing del torneig.

Cal nomenar que el Jaume va ser sots-campió de Catalunya sub10 fa dos anys, i que el Serni i el Marc venien al torneig amb moltes ganes de fer-ho bé.

Tots tres es van presentar al torneig amb gairebé dos anys de tecnificació, una fita molt important de cara a una progressió futura i de cara a la resta de jugadors de la categoria.

El Jaume va fer 6 punts perdent la darrera ronda. Tots sabem que les darreres rondes són molt diferents a la resta del torneig, existeix més tensió i les errades són més freqüents del habitual. No obstat la darrera derrota no deixa de ser un torneig excel·lent pel Jaume, que podia haver quedat entre els 5 primers llocs.

El Serni va fer 5 punts i mig venint de tenir 4½ sobre 6 possibles. El Serni venia de guanyar al jugador amb el rànquing número 6 i fet taules amb el jugador del rànquing número 4. No ha tingut sort amb les rondes posteriors però és la puntuació que el Serni volia obtenir havent donat la sensació que podia haver fet més. No obstant, no deixa de ser un gran resultat.

I el Marc va fer també 5 punts i mig, un gran resultat que no s’havia produït mai en una categoria amb jugadors del Principat. En efecte, ha estat la primera vegada que tres jugadors del Principat d’una mateixa categoria assoleix 5½, puntuació necessària per poder disputar el Campionat d’Espanya. Un gran resultat pel Marc.

Categories sub10 i sub8.
En aquestes dues categories jugaven 6 jugadors en global, jugadors que formen part de la pre-tecnificació i que, per tant, podran en futur ser tecnificats.

Cal destacar en aquestes categories que els nens busquen més sensacions i trobar una forma de jugar que no pas un resultat, el qual l’obtindran, sense lloc a dubte, quan entrin, en el seu cas, en el programa de tecnificació.

En aquest sentit, la F.E.V.A presentava a en Martí Sansa, Jana de la Riva, Jaime Chaderat, Laia i Marc Montraveta i Roger Sánchez, amb la impressió de que presentava 6 nens que els hi agrada molt aquest esport-ciència i que volien experimentar la sensació de jugar un torneig competitiu com és el Campionat de Catalunya, objectiu que s’ha aconseguit sense lloc a dubte.

En fi, un torneig el qual es farà més proper i s’assoliran més fites pels nostres jugadors a mida que vagin passant els anys amb l’actual sistema de creació de jugadors.

Crònica: Josep Ribera Baztan

2018_FinalsCatalunyaEdats_008

Marc Montraveta Jo (sub8)

2018_FinalsCatalunyaEdats_090

Jana de la Riva Real (sub10)

2018_FinalsCatalunyaEdats_078

Roger Sánchez Sala (sub10)

2018_FinalsCatalunyaEdats_189

Serni Ribera Veganzones (sub12)

2018_FinalsCatalunyaEdats_114

Marc Sánchez Sala (sub12)

2018_FinalsCatalunyaEdats_162

Ariadna de la Riva Real (sub14)

2018_FinalsCatalunyaEdats_225

Josep Maria Ribera Veganzones (sub16)

2018_FinalsCatalunyaEdats_160

Jaime Chaderat Xarpell (sub10)

2018_FinalsCatalunyaEdats_157

Laia Montraveta jo (sub10)

2018_FinalsCatalunyaEdats_216

Martí Sansa Avilés (sub10)

2018_FinalsCatalunyaEdats_190

Jaume Alcón Llosada (sub12)

2018_FinalsCatalunyaEdats_097

Marc Martínez Gámiz (sub14)

2018_FinalsCatalunyaEdats_098

Àlex Alcón Llosada (sub16)

2018_FinalsCatalunyaEdats_107

La delegació andorrana!