Ariadna de la Riva a les portes de classificar-se per a la semifinal del Queens’ Chess Festival Online

Diumenge passat, 10 de març, es va disputar una nova edició de la qualificació europea del Queen’s Chess Festival, un torneig en línia que la Comissió de la dona de la FIDE celebra per promoure els escacs femenins i la participació de noies d’arreu del món en aquest esport. El torneig es va disputar a ritme llampec, 3 minuts més 2 segons d’increment per jugada i hi van participar un total de 68 jugadores de les 122 inscrites.

Aquesta vegada, quatre jugadores de la FEVA han participat a l’esdeveniment: Andrea Henderson (Mestre FIDE femenina 1966 FIDE), Júlia Muratet (1842 FIDE), Alexandra Muratet (1792 FIDE) i Ariadna de la Riva (1763 FIDE). Les quatre van tenir opcions d’estar entre les 25 primeres classificades, però finalment cap d’elles va passar a la següent fase.

Ariadna de la Riva va fer un molt bon torneig amb victòries contra la Mestre Internacional femenina portuguesa Jussara Chaves (1933 FIDE), la Mestre FIDE femenina Georgia Grapsa (1895 FIDE) o la també Mestre FIDE femenina Aleksandra Aleksandrova (1876 FIDE). A la darrera ronda, l’Ariadna va jugar molt bé un final de dama, torre i peons, aconseguint fer escacs i mat a la Candidata a Mestre Zoe Varney (2105 FIDE) i va aconseguir 5 punts de 9. Tot i així, va tenir mala sort i va acabar en 27a posició -amb una performance de 1901- i va quedar a les portes de les semifinals.

Pel que fa a les germanes Muratet, la Júlia va aconseguir un total de 4 punts i va quedar 38a en perdre la darrera partida contra una rival amb ELO inferior i l’avant penúltima contra la número 2 del rànquing inicial, la Mestre FIDE de Polònia Maria Malicka (2218 FIDE). La Júlia va perdre la segona ronda contra la subcampiona del campionat, Yuliya Liavonava (1966 FIDE) -que va fer 8 de 9- i Irina Vujatovic (1924 FIDE) i sisena a la classificació final.

L’Alexandra també va fer 4 punts i va quedar la 37 al rànquing final, tot i que va tenir mala sort amb els emparellaments, ja que va jugar contra Jana Bardoz (2029 FIDE), que va quedar novena a la classificació final; la Candidata a Mestre femenina d’Ucraïna Bozhena Piddubna (2035 FIDE), que va quedar desena; la grega Aikaterini Argyro Gkoutzouki (1926 FIDE) –16a a la classificació final; i la jugadora d’Azerbaidjan Tarana Saidova (2050 FIDE), que finalment va ser 18a. La darrera partida va disputar-la contra la número 3 del rànquing inicial, la Gran Mestre femenina de la República Txeca Olga Sikorova (2183 FIDE).

Finalment, l’Andrea no va tenir gaire sort a les seves partides i no va poder jugar amb cap rival superior en ELO. Tot i així, va aconseguir puntuar les darreres dues rondes i va quedar 29a a la classificació final amb 5 punts de 9.

El torneig se’l va endur la Mestre FIDE femenina d’Armènia, Polina Kobak (2027 FIDE) amb 8 punts de 9 possibles, la qual va vèncer per desempat a la jugadora Yuliya Liavonava (1966 FIDE). La semifinal europea es disputarà el 24 de març i les vuit primeres passaran a la final del 30 de març. La guanyadora del Queens’ Chess Festival estarà convidada durant tres nits, amb totes les despeses pagades per a ella i un/a acompanyant, a la 45a Olimpíada d’escacs, que se celebrarà el setembre de 2024 a Budapest (Hongria).

Animem a les jugadores andorranes a participar en la propera edició i a intentar classificar-nos per les semifinals del següent Queen’s Chess Festival!​

FIDE Commission for Women’s Chess
Classificació Final a Tornelo

Alexandra Muratet Carmona

Alexandra Muratet Carmona

Àrbitre FIDE | Cap Premsa FEVA