Resultats de la ronda i protocols Covid-19!

Amb la incorporació de la família Alcón la delegació andorrana a Benasque ja es troba al complert i avui ja hem pogut dinar i preparar la ronda tots plegats.

Precisament al començar amb 0 punts a la tercera ronda l’Àlex i el Jaume han tingut rivals assequibles, però les coses sempre són complicades! L’Àlex ha obtingut la victòria sense gaires dificultats però en Jaume no ha pogut passar de les taules. L’Alfred, en canvi, amb un número de rànquing més baix ha tingut un creuament més complicat enfront un rival teòricament superior. Els destrets de temps li han jugat una mala passada i ha perdut quan semblava que obtindria fàcilment la victòria.

En Jordi Fluvià i en Daniel Gómez lluitaven per assolir la tercera victòria consecutiva. En Jordi enfront un mestre FIDE inferior per rànquing, José Luis Ramon (ESP), però en Daniel amb les peces negres contra el jove mestre internacional sub16 espanyol Pedro Ginés que recordem va ser Campió Mundial sub14 fa un parell d’anys.

Malauradament ambdós han desaprofitat les seves possibilitats. D’una banda en Jordi amb avantatge decisiu no ha encertat amb la seqüència correcte i ha acabat fent taules quedant-se amb 2,5 punts. En Dani Gómez en un final ha errat en el càlcul passant per al un tema tàctic de desviació i ha hagut d’abandonar.

Dels jugadors amb 1 punt en Josep Mª Ribera ha tingut una victòria fàcil al triar una variant molt incisiva per combatre l’obertura Larsen, darrerament de moda, escollida pel seu rival guanyant en poc més d’una hora.  En Cristofer Luke també ha superat posicionament la jugadora alemanya Clara Roesler, però molta més sort ha tingut en Serni Ribera que en una posició molt inferior s’ha aprofitat d’una greu errada del seu rival. Tots ells es queden amb 2 punts igual que en Daniel Gómez.

El Marc Martínez ha obtingut la primera victòria executant un bon pla posicional per pressionar en les debilitats de la posició rival mentre que la Jana de la Riva continua sense puntuar malgrat que lluita les partides amb rivals teòricament superiors.

Per acabar, avui toca parlar de les normes covid-19 aplicades en el torneig i que són d’obligatori acompliment per tots els jugadors. El millor és fer-ho amb una llista i comentar-les una a una. El punt de vista dels organitzadors sempre és que per ells és molt més complicat tirar endavant un torneig, però no cal oblidar, com veurem, que pels jugadors també ho és. Cal trobat l’equilibri i això no és senzill…

  1. Mascareta obligatòria, quirúrgica o FPP2. No estan permeses les mascaretes de tela i a partir d’avui no es permetrà l’accés a la sala de joc a aquells jugadors que en duguin. El problema que li veig és que, evidentment, no es pot saber si el mateix jugador ha dut la mateixa mascareta durant tot el torneig… En aquest apartat també s’ha avisat als jugadors que si els veuen amb la mascareta per sota del nas se’ls expulsarà del torneig… Tot molt dràstic i que gairebé dona més poder als àrbitres del torneig que a la mateixa benemèrita!
  1. Accés prohibit per acompanyants i públic, mesura més que lògica!
  2. Recorregut limitat a la sala de joc, senyalitzat al terra amb fletxes. Els jugadors no poden passejar per la sala i s’han de quedar sempre a la seva taula. Bé, s’entén la mesura, malgrat que es limita molt l’atractiu del torneig al no poder veure les partides dels companys o dels caps de sèrie.
  3. Accés limitat als lavabos, actualment dos persones a l’hora. De fet a la primera ronda va ser només una el que va provocar llargues cues d’espera. Entenc perfectament que cal desinfectar-los, però si en el torneig hi ha uns 300 jugadors és obvi que només un al lavabo és molt poc. Calia haver previst més opcions.
  4. No es pot abandonar la sala de joc i tornar a entrar. Lògic, però els fumadors no pensen el mateix ja que no se’ls ha habilitat una zona especial per ells. No soc fumador, però entenc que és un greu problema pels que ho són. No trobo tant complicat haver habilitat una petita zona exterior acotada i senyalitzada.
  5. Està permesa l’entrada de mòbils i estris personals. Els jugadors però, els han de deixar a sobre de la taula (hi ha espai per fer-ho degut a la distància entre taules) i si el telèfon sona es perd la partida.
  6. A l’inici i final els jugadors no s’han de donar la mà, norma que ja s’ha aplicat en altres competicions. En canvi la novetat és la signatura de la “plantilla” ja que no es pot signar la del rival. No em sona haver vist això en cap altre torneig i tampoc li trobo gaire el sentit després d’haver compartit l’ús de les peces durant tota la partida, però potser hi ha alguna explicació que se m’escapa!
  7. Es poden dur begudes sempre i quan vagin amb taps de rosca i s’han de col·locar sobre la taula.

Crec que no em deixo res important i que aquestes són les mesures més destacables. Això sí, penso que l’organització, en alguns casos no ho ha dit o comunicat amb el tacte necessari arribant fins i tot a “amenaçar” als jugadors amb expulsions del torneig. Entenc bona part de les mesures, però algunes d’elles han agafat per sorpresa a alguns jugadors. Queda clar que amb la situació actual tots hem d’entendre que ens hem d’adaptar però la tolerància ha de ser recíproca entre jugadors i organització perquè tot s’acabi desenvolupant sense problemes.

Estic segur de que amb el llistat que he escrit molts jugadors s’ho pensaran dues vegades abans d’inscriure’s a un torneig internacional d’escacs. Les limitacions fan que no tots puguin gaudir dels escacs igual a com ho feien fins ara i que sigui molt més feixuc gaudir del nostre esport. Esperem que poc a poc puguem anar retornant cap a l’antiga normalitat!

A continuació els enllaços oficials per seguir el torneig.

Web Oficial Open Benasque
Resultats i classificacions a chess-results
Resultats i classificacions a info64
Retransmissió en directe chess24
Galeria de fotografies a Flickr

Oscar de la Riva Aguado

Oscar de la Riva Aguado

Gran Mestre Internacional | Director Tècnic FEVA